Jak bylo

První dva dny a Češi mají na MS v inline rychlobruslení zlato a stříbro

15. 9. 2024, Matěj Pravda

Famózně začal světový šampionát inline rychlobruslení v Itálii pro českou výpravu. Junior Metoděj Jílek vybojoval v sobotní bodovačce na 5 000m po neskutečném dramatu zlatou medaili. Ve večerní eliminaci pak získal stříbro.

A to není vše. Tomáš Bohumský byl v mužském sprintu na 1000m čtvrtý, což je další skvělé a nečekané umístění. Češi se tak po dvou dnech MS drží v medailovém umístění na skvělém 5. místě před Francií, USA, Ekvádorem, Venezuelou, Španělskem, Portugalskem, Nizozemskem…

Loni Metoděj Jílek na MS získal dvě stříbra a tři bronzy. Na zlato těsně nedosáhl. Teď už si pro něj dojel. Je to navíc historicky první zlatá českého inline rychlobruslení vůbec. Ale bylo to drama a pomohlo mu i trochu štěstí. Zlato má větší punc i díky tomu, že MS se jede v rámci velkého festivalu 12 kolečkových sportů – World Skate Games 2024.

Bodovací závod začal Metoděj skvěle, vyjížděl na čele potřebné body a vše pro něj vypadalo nadějně. S 8 body se usadil na prvním místě startovního pole.

Jenže pak se najednou z hlavního balíku utrhli dva Tchajwanci. Získali náskok cca 30 metrů a začali českého borce bodově mohutně dotahovat. 4 kola před cílem to už vypadalo pro Jílka, kterému jel navíc v patách favorizovaný Kolumbijec, katastroficky. Věděl, že musí zabrat, aby zachránil aspoň medaili.

S rukama za zády zrychlil, dotáhl se bleskově na oba Tchajwance, v poslední chvíli je předjel a nakonec o jediný bod zvítězil. V cíli už jen šťastně zvedl ruce nad hlavu. Jakub Kovařík na body nedosáhl, ale snažil se Jílkovi aspoň v úvodu pomoci a skončil nakonec 22.

Ve večerním vyřazovacím finále juniorů na 10 000m to bylo podobně dramatické. Jílek se celý závod pohyboval mezi prvním místem a polovinou balíku. Ve finále se ale nechal trochu zaskočit Kolumbijcem Carlosem Pisciottim, který ho na čáře těsně porazil. Chybělo 0.15 sekundy. Jakoby českému závodníkovi v závěru trochu chyběly síly, štěstí a také silnější týmová podpora. Nicméně stříbro na MS je fantastické.

4. Tomáš Bohumský v mužích

Také 4. místo Tomáše Bohumského má cenu medaile. Na ME v Belgii se mu až tolik nedařilo. Tady na 1000m sprint si všechno vynahradil. Upřímně, medaili od něj nikdo nečekal. 4. místo je úžasné, jeden z nejlepších seniorských úspěchů v českém inline rychlobruslení všech dob.

Dobře jela vyřazovačku na 10 000m Kateřina Kainová. Od startu se držela blízko čela, snažila se být kolem 4.-5. místa. Později se sice propadla do druhé poloviny balíku, ale pořád jela na bezpečných pozicích, aby nebyla vyřazena.

Byl to nepříjemný závod, postupně upadly dvě Italky, jedna Belgičanka. Kačka při tom posledním pádu stačila brilantně uskočit a zůstala ve hře. Kolem 19. kola před cílem se držela v první desítce startovního pole. V 15. kole před koncem další pád, tentokrát Venezuelka. Kačce začalo docházet, bojovala na samém konci pole a v 6. kole před koncem byla vyřazena na celkovém 9. místě. Po sprinterské bitvě slavily zlato a stříbro dvě Kolumbijky.

Veronika Dykastová dojela ve finále bodovačky juniorek 14. bez bodu.

Tvrdé bitvy mužů

Finále mužů na 10 000m eliminace, které se už bohužel konalo bez českého zástupce Michala Prokopa (upadl v rozjížďce), bylo od začátku obrovskou poziční bitvou s mnoha fauly a pády. Uprostřed závodu spadl například francouzský favorit Timothy Loubineaud a s ním jeho kolega Martin Ferrie. Rychle sice vyskočili, snažili se dotáhnout do balíku, ale stejně byli vyřazeni.

Od rozhodčích v chaotickém a velmi tvrdě vedeném závodě přicházelo jedno varování za druhým. V 19. kole pak upadl další favorit Švýcar Livio Wenger.

Vepředu se ale drželi Ital Daniel Niero, Kolumbijec Juan Mantilla a Belgičané Bart Swings s Jasonem Suttelsem. Po obrovské bitvě a telemarku na cílové pásce nakonec těsně zvítězil Mantilla před Suttelsem.

Bart Swings si pak všechno vynahradil ve večerní eliminaci na 5 000m. Vyhrál o bod před Francouzem Giovannim Treboutaem a o dva body před Paraguaycem Julio Mirena Ortizem. Náš Michal Prokop dojel na slušném 25. místě.