Jak bylo

I předposlední den MS přišla dobrá zpráva pro české inline rychlobruslaře

21. 9. 2024, Matěj Pravda

Podle zatím neoficiálních propočtů se díky výkonům na MS v inline rychlobruslení 2024 v Itálii nominovali Kateřina Kainová a Tomáš Bohumský na Světové hry 2025 v Číně. Světové hry jsou „olympiádou“ neolympijských sportů a pro inline rychlobruslení jsou vrcholem čtyřletých cyklů.

Mezitím se pátek v přímořské Pescaře odehrál ve znamení jediného závodu – sprintu na 100m. Naši tentokrát v této ďábelsky rychlé disciplíně příliš úspěšní nebyli. Jedině juniorka Andrea Říhová se probila do první desítky, když skončila 9. Tomáš Bohumský byl 19., ostatní Češi končili ve 3. desítce.

Přesto může česká výprava slavit. 5 zlatých a 1 stříbrná medaile je řadí mezi absolutně nejlepší účastníky šampionátu. Junior Metoděj Jílek se stal jedním z nejlepších závodníků MS a česká rychlobruslařská výprava byla absolutně nejúspěšnější ze všech českých kolečkových výprav.

Sprintu mužů na 100m, který byl vyvrcholením dne, tentokrát nečekaně dominovali Evropané. Závod naprosto ovládl Španěl Jhoan Guzman, když o víc než 1 desetinu sekundy porazil Italy Alessia Piergiglia a Vincenza Maiorcu. Zároveň startovní pole šokovali dva závodníci dosud podceňovaného Íránu, kteří skončili na 9. a 10. místě.

Poslední disciplínou MS v inline rychlobruslení 2024 je v sobotu maraton v ulicích Pescary. Češi tentokrát k favoritům nepatří, ale odborníci se shodují, že zejména Metoděj Jílek by mohl překvapit.