Jak bylo

Jílek jel maraton skvěle, ale narazil do ,bludné´ motorky pořadatelů

22. 9. 2024, Matěj Pravda

Úspěšné MS v inline rychlobruslení pro české barvy skončilo v sobotu organizační ostudou při mužském maratonu. Výborně jedoucímu Metoději Jílkovi, Bartu Swingsovi a dalším favoritům zablokovala v kritický okamžik nesmyslně cestu motorka livestreamu.

Byl by to býval báječný, spektakulární maraton přímořskými bulváry Pescary. Ale dopadlo to přinejmenším problematicky. Junior Jílek a další spadli, Swingse incident rozhodil. Ve finiši z většího balíku nakonec zvítězil Francouz Nolan Beddiaf, druhý byl Němec Felxi Rijhnen, třetí Kolumbijec Juan Mantilla, čtvrtý Španěl Patxi Peula.

Přesto i po maratonu mohla česká výprava slavit jako ještě nikdy. Skončili jsme v medailovém pořadí s 5 zlatými a 1 stříbrnou celkově na třetím místě za Kolumbií a Itálií. Metoděj Jílek se stal jedním z nejúspěšnějších medailistů šampionátu. I celkově v pořadí národů ve všech kolečkových sportech v rámci World Skate Games se pak Češi umístili se 7 zlatými, 4 stříbrnými a 1 bronzovou medailí na skvělém 7. místě.

Navíc podle zatím neoficiálních propočtů Kateřina Kainová a Tomáš Bohumský díky kvalitním výkonům na šampionátu postoupili na Světové hry 2025 v Číně.

Nebyla to zdaleka jen ,On Man´show. Kromě Jílka zaznamenali skvělé výkony v první desítce nebo na její hranici i další čeští závodníci.

„Jsem pyšný. Takové výkony jsem ještě nezažil. Bylo to mimořádné mistrovství,“ řekl národní trenér Matěj Pravda.